Skip to main content
Pijn en koorts bij kinderen
Teaser produkte kinder

Welke PERDOLAN® en PERDOPHEN® pijnstillers kunnen mijn kind helpen bij het verzachten van pijn en koorts?

Wat moet je wel en wat moet je niet doen bij koorts?

Zolang de 38°C niet wordt overschreden, hoef je eigenlijk niets te doen. Let er wel op dat je kind voldoende drinkt. Baby’s jonger dan 3 maanden met een lichaamstemperatuur hoger dan 38°C moeten meteen door een arts onderzocht worden. Dien bij kinderen die al koortsstuipen hebben gehad een koortswerend middel toe zodra de lichaamstemperatuur hoger is dan 38°C. Ongeacht de leeftijd van het kind wordt aangeraden om als de koorts hoger dan 38.5°C wordt of moeilijk verdragen wordt onmiddellijk een koortswerend geneesmiddel toe te dienen. Zodra de lichaamstemperatuur boven de 38°C stijgt, geef je het kind liefst een enkelvoudig koortsverlagend middel. Het is raadzaam om uw arts te contacteren bij een baby jonger dan 3 maanden met een lichaamstemperatuur van 38 °C of meer en bij een baby tussen 3 maanden en 6 maanden wanneer de lichaamstemperatuur 39 °C of meer bedraagt.

Bij koorts is de “thermostaat” van het lichaam ingesteld op een hogere temperatuur en het lichaam probeert met alle middelen, zoals rillingen, die hogere temperatuur te bereiken en te behouden. Als je het kind probeert af te koelen (licht kleden, licht dekken, koele plaats,…), zal het lichaam nog harder werken om toch maar die hogere temperatuur te halen. Bovendien krijgt je kind een akelig, koud gevoel.

Om de koorts te laten dalen, moet je eerst de lichaamsthermostaat “lager zetten” met een koortsverlagend middel. 

verkoudheit-kinderen.jpg

Kind lijdt aan verkoudheid en koorts

Bijvoorbeeld: 
PERDOLAN® op basis van paracetamol 
PERDOPHEN® op basis van ibuprofen. 

Daarna zal het lichaam zijn best doen om warmte kwijt te raken en daarbij kun jij helpen:

  • Dek je kind niet te warm in; als kleding volstaat een onderhemdje.
  • Zorg voor een kamertemperatuur van maximaal 20°C. Zo kan het kind ook een beetje warmte kwijt aan de omgeving.
  • Zorg dat het kind niet te snel afkoelt en vermijdt tocht.
  • Leg nooit een natte handdoek of een nat laken over je kind: dit belemmert het normale warmteverlies door de huid.

Elke infectie die de lichaamstemperatuur doet stijgen, kan een koortsstuip veroorzaken. Koorts en ook koortsstuipen komen voor bij zowel onschuldige als ernstige infecties. Van alle kinderen maakt ongeveer 2-5% eenmaal een koortsstuip door. Ze treden op in de leeftijd tussen 6 maanden en 6 jaar. Blijf als ouder rustig tijdens een koortsstuip en zorg dat het kind vrij kan ademen. Bij eerste aanval of een aanval die langer dan 5 minuten duurt bel je best de spoeddiensten (112).

Lees op de volgende pagina meer over "Hoe koorts meten bij kinderen?".