Skip to main content
Pijnstillers en koortsremmers

Acetylsalicylzuur

Acetylsalicylzuur kan gebruikt worden voor het symptomatisch behandelen van pijn en koorts. Acetylsalicylzuur heeft ook een bloedverdunnende werking. Omwille van zijn hart- en vaatbeschermende werking kan de inname van acetylsalicylzuur op advies van de arts interessant zijn. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden. Zo kun je acetylsalicylzuur beter niet gebruiken voor of na het trekken van een tand, bij post-operatieve pijn of bij pijnlijke maandstonden. De duur en intensiteit van de bloeding kan hierdoor immers in aanzienlijke mate toenemen.

Acetylsalicylzuur kan bij hogere dosissen de maagwand irriteren en maagpijn veroorzaken. Het gebruik van acetylsalicylzuur moet daarom vermeden worden door mensen met zweren in de maag of twaalfvingerige darm en personen met een allergie voor salicylaten of niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen. Dosissen van meer dan 3 gram per dag zijn ontstekingsremmend, maar acetylsalicylzuur wordt zelden als ontstekingsremmer gebruikt. Hiervoor zal men eerder beroep doen op een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel, bijvoorbeeld op basis van ibuprofen.

Een geneesmiddel op basis van paracetamol en acetylsalicylzuur.

Lees meer over PERDOLAN® Compositum voor volwassenen

Gebruik acetylsalicylzuur niet tijdens de zwangerschap of de borstvoeding. In dit geval zal men eerder kiezen voor een pijnstiller op basis van paracetamol. Vraag steeds advies aan je arts of apotheker voordat je een geneesmiddel inneemt tijdens de zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft.

De dosering van acetylsalicylzuur voor volwassenen is afhankelijk van de doelstelling die men voor ogen heeft:

  • pijnstillend en koortswerend: 325 mg tot 650 mg, tot maximaal 6 keer per dag (maximum 3.9 g per dag)
  • ontstekingsremmend: 3 tot 6 gram per dag in meerdere giften (pas op voor de bijwerkingen)
  • anti-aggregerend (cardiovasculaire preventie): 75 tot 100 mg per dag in één gift

In ieder geval zal men de dosis van geneesmiddelen in het algemeen zo laag mogelijk proberen te houden. Daarom zal men pijnstillers vaak in combinatie met andere pijnstillers of molecules toedienen.

PERDOLAN® Compositum voor volwassenen is zo’n geneesmiddel dat een combinatie bevat van acetylsalicylzuur, paracetamol en cafeïne. Het wordt voornamelijk gebruikt bij hoofdpijn. Door het wederzijds versterkende effect van de twee pijnstillers kan men een lagere dosis van deze bestanddelen gebruiken waardoor de bijwerkingen van 
zowel paracetamol als acetylsalicylzuur onder controle worden gehouden, terwijl toch een uitgesproken pijnstillend effect wordt bekomen. Cafeïne versterkt verder de analgetische werking van de combinatie en heeft bovendien een gunstige invloed op de pijn bij sommige vormen van migraine.

Als dit geneesmiddel voor meer dan 3 dagen is vereist, of als de symptomen erger worden, moet een arts worden geconsulteerd.