Skip to main content
Gewrichtspijn & artrose

Oorzaken van artrose: hoe ontstaat gewrichtspijn

Pijn in de gewrichten is vaak het gevolg van een natuurlijk slijtageproces van het kraakbeen, wat zelden voorkomt bij mensen die jonger zijn dan 45 jaar. Het aantal artrosepatienten stijgt met de leeftijd.

Zo ontstaat gewrichtspijn

Bij artrose verliest het kraakbeen zijn elasticiteit en daarmee de bufferfunctie voor de gewrichten. Het kraakbeen wordt dunner en scheurt in. Het bot dat onder het kraakbeen ligt, probeert nu te compenseren voor het gebrek aan bescherming van het kraakbeen en kan zijn bufferfunctie voor de gewrichten niet goed vervullen: het bot wordt dichter en verhardt. Een pijnloze gewrichtsbeweging, en dus een normale vloeiende beweging, is niet meer mogelijk.

Naast ouderdom zijn er andere mogelijke oorzaken van artrose (degeneratieve gewrichtsziekte) - met name wanneer het gaat om jongeren:

  • Een verkeerde houding, zoals langdurig zitten voor de PC
  • Onjuiste belasting, door bijvoorbeeld schoenen met hoge hakken
  • Overbelasting, bijvoorbeeld door middel van sportsoorten met abrupte bewegingen die zorgen voor slijtage van de gewrichten
  • Overgewicht: dit zorgt voor extra belasting op de gewrichten
  • Een sedentaire levensstijl
  • Misvormingen van de gewrichten
  • Ernstige gewrichtskneuzingen of verstuikingen in het verleden
  • Gewrichtsoperaties
  • Artroseziekten in de familie

Oorzaken van andere gewrichtsaandoeningen

dokter-gewrichtspijn.jpg

Man bespreekt zijn gewrichtspijn met arts
Wanneer een gewricht of een deel van een gewricht ontstoken is, wordt dit artritis genoemd. Dit is vaak een gevolg van artrose. Bij artrose kunnen namelijk kraakbeendeeltjes vrijkomen die vervolgens in het gewrichtsvocht terecht komen als zand tussen de tandwielen. Dit is pijnlijk en irriterend voor het synovium, waardoor een ontsteking ontstaat.

Jicht, een bijzondere vorm van artritis, ontstaat door een stofwisselingsstoornis waarbij urinezuurzouten in verschillende delen van het lichaam worden afgezet, maar vooral in de gewrichten. Zo worden de gewrichten onbeweeglijk en krijg je te kampen met episodische aanvallen van pijn en uiteindelijk vervormingen.

Daarnaast zijn er diverse reumatische ziekten die vergezeld gaan van gewrichtspijn/artrosepijn. De diagnose en behandeling van deze aandoeningen moet gebeuren door een arts.

Lees op de volgende pagina meer over "Symptomen & diagnose".