Skip to main content
Gewrichtspijn & artrose

Artrose – gewrichtspijn die de mobiliteit beperkt

Verlichting bij artrose

Gewrichtsziekten kunnen vele vormen aannemen - de meest voorkomende is artrose. Pijn in de gewrichten door artrose beperkt de kwaliteit van het leven; veel activiteiten kunnen niet meer zoals gebruikelijk of zelfs helemaal niet meer worden uitgevoerd.

De meest voorkomende oorzaak van pijn in de gewrichten: artrose

Bij artrose is er sprake van slijtage van de gewrichten, of beter gezegd: slijtage van het kraakbeen in het gewricht. In principe heeft iedereen hier na verloop van tijd last van - maar niet in dezelfde mate. Gewrichtspijn door artrose komt niet alleen bij ouderen voor. Meer en meer jongere mensen lijden aan artrose en pijn in de gewrichten door langdurige overbelasting op het werk of recreatieve sporten. Dit leidt uiteindelijk tot slijtage van het kraakbeen.

werk-in-de-tuin-gewrichtspijn.jpg

Vrouw werkt in de tuin zonder gewrichtspijn
Artrose in de kniegewrichten

De meest voorkomende vorm van artrose is de knie-artrose, op de tweede plaats gevolgd door heupartrose. Ook in de voeten, handen en schouders kan pijn door artrose voorkomen. De gewrichtsslijtage straalt na verloop van tijd zelfs uit naar de botten, spieren, gewrichtskapsels en ligamenten. Naast gewrichtspijnen zijn ook spanningspijn en rugpijn dikwijls voorkomende klachten.

Maar hoe wordt pijn in de gewrichten veroorzaakt? Lees meer op Artrose-oorzaken.

Artrose en artritis - wat is het verschil?

Vaak leidt artrose tot artritis – dit is het geval wanneer de afbraak van kraakbeen tussen de botjes (artrose) tot gewrichtsontsteking (artritis) leidt.

Wat kun je doen tegen gewrichtspijn?

Gewrichtspijn leidt tot een beperkte kwaliteit van het leven – iets dat je niet hoeft te accepteren. Er zijn vele manieren om artrose te voorkomen, maar ook om de acute pijn te verlichten. Lees meer op Artrose - behandeling en preventie.

 

Lees op de volgende pagina meer over "Oorzaken".