Skip to main content
Hoofdpijn

Hoofdpijn?

Juist behandelen en een gerichte preventie.

hoofdpijn-vormen.jpg

Deze vrouw weet niet van welke pijn ze last heeft
Kloppen, steken, bonken - meer dan twee derde van de Belgen klaagt regelmatig over hoofdpijn. Maar niet elke hoofdpijn is hetzelfde. De geneeskunde kent nu meer dan 250 vormen van hoofdpijn die in intensiteit en oorzaak verschillen. De meest voorkomende vormen zijn spanningshoofdpijn en migraine

Er zijn verschillende triggers en factoren die aanleiding geven tot hoofdpijn of de aandoening bevorderen. In veel gevallen kan hoofdpijn ook voorkomen zonder dat er een oorzaak wordt gevonden. 

Fundamenteel gezien onderscheidt men twee verschillende vormen:

Primaire hoofdpijn

In dit geval is de hoofdpijn de aandoening op zich. De primaire hoofdpijnaandoeningen omvatten onder andere migraine en spanningshoofdpijn.

Secundaire hoofdpijn

De secundaire hoofdpijn is het resultaat van een andere (basis)ziekte zoals griep of het cervicale wervelkolomsyndroom. Deze hoofdpijn is dus een symptoom van andere ziekten. 
Nadat je primaire aandoening vastgesteld is, zal je arts je een passende behandeling voorstellen. Het is mogelijk dat hij je bovendien een pijnverlichtend middel geeft tegen de secundaire hoofdpijn.

Snelle hulp bij hoofdpijn

Een mogelijk geneesmiddel is de beproefde combinatie van paracetamol, acetylsalicylzuur en cafeïne, zoals die in het geneesmiddel PERDOLAN® Compositum te vinden is. Bijgevolg heeft PERDOLAN® Compositum een gunstige invloed op sommige soorten van migraine. Bij langdurige hoofdpijn raden wij je aan je arts te raadplegen. 
Lees onze tips: Wat helpt tegen hoofdpijn?

 

Wist je dat...

De meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn zijn stress en een gebrek aan slaap. Echter, overmatige consumptie van alcohol of tabak leiden ook tot hoofdpijn.