Skip to main content
Gewrichtspijn & artrose

Symptomen van artrose: gewrichtspijn herkennen

Artrose komt met name voor in de knie-, schouder- en heupgewrichten en de gewrichten van de vingers. De eerste symptomen van een mogelijke artrose kunnen o.a. de volgende zijn: pijn bij het traplopen (vooral tijdens de afdaling), moeite bij het openen van schroefdoppen of pijn bij het rechtstaan.

Stijf en onbeweeglijk

De ontwikkeling van artrose is meestal sluipend en wordt soms zelfs jarenlang niet opgemerkt. Het ergste is de artrose-gerelateerde pijn tijdens de eerste beweging van een gewricht na een lange pauze ("opstartpijn"). Dan wordt de pijn weer minder om vervolgens na langere belasting weer erger te worden. Later kan de pijn ook optreden tijdens periodes van rust. Men begint '"vast te roesten" en beweegt zich door de pijn minder.

Naast de stijfheid van de gewrichten zijn er ook andere symptomen:

  • Een gevoel van zwelling in de gewrichten
  • De gewrichten boeten gaandeweg aan beweeglijkheid in. Je kunt dan bijvoorbeeld op de duur je knie niet meer volledig plooien of strekken.
  • Bij het bewegen van een gewricht is een krakend of wrijvend geluid te voelen en soms ook te horen

Symptomen van andere gewrichtsaandoeningen

Anders dan bij artrose zijn plotselinge aanvallen van pijn typisch bij inflammatoire gewrichtsaandoeningen zoals artritis of jicht. Ziekten van het reumatische type (in de volksmond reuma genoemd) gaan echter gepaard met artrose-achtige symptomen. Als je niet zeker weet aan welke gewrichtsaandoening je lijdt, is het aan te bevelen om je arts te raadplegen.

Wat kun je doen tegen artrose?

Naast een effectieve pijnbestrijding, bijvoorbeeld met ibuprofen of paracetamol, zijn bewegingen die zacht zijn voor de gewrichten, massage en een evenwichtige voeding aanbevolen. Lees meer over het onderwerp op Artrosebehandeling en –preventie.

Lees op de volgende pagina meer over "Behandeling & preventie".