Skip to main content
Menstruatiepijn

Menstruatieklachten

Hoe uiten menstruatiepijn en haar bijwerkingen zich?

Prikkelbaarheid voor de menstruatie, misselijkheid of buikkrampen tijdens de periode - veel vrouwen lijden voor en tijdens de menstruatie aan verschillende klachten.

Menstruatiepijn kan de kwaliteit van het leven beperken

Sommige vrouwen voelen tijdens hun periode niet meer dan een algemene malaise. Anderen vechten elke maand tegen hevige buikpijn en diverse bijverschijnselen. Hoewel er meestal geen sprake is van lichamelijke ziekte, kan voor sommige vrouwen de levenskwaliteit tijdens de menstruatie naar beneden gaan.

De verantwoordelijken: prostaglandines als boodschappers

menstruatieklachten.jpg

Vrouw lijdt onder mensturatiepijn

Tijdens de menstruatie neemt de productie van prostaglandines in het baarmoederslijmvlies toe. Hier veroorzaken ze een samentrekking van de spieren van de baarmoeder en bijgevolg de loslating van het slijmvlies. Worden er echter tijdens de menstruatie te veel prostaglandines geproduceerd, dan lijdt dit gedeeltelijk tot krampachtige pijn in de buik. Lees meer op Waarom ontstaat ​​menstruatiepijn?

Met warmte, beweging en ontspanningsoefeningen, kunnen de pijn en de bijbehorende symptomen verlicht worden. Ook is het bewezen dat ibuprofen hierbij voor een goede pijnstilling zorgt. Meer informatie op Middelen tegen menstruatiepijn.

 

 

Lees op de volgende pagina meer over "Oorzaken".