Skip to main content
Rugpijn

Rugpijn: oorzaken begrijpen

Rugpijn ontstaat vaak wanneer spieren, wervels en ligamenten niet goed samenwerken. Ook osteoporose of reumatische ziekten kunnen de oorzaak van rugpijn zijn.

Overbelasting en een verkeerde houding

computer-rugpijn.jpg

Vrouw werkt aan de computer en riskeert rugpijn door foute zithouding aan de tafel
Overbelasting of een verkeerde houding kan de spieren en gewrichten op lange termijn belasten. Vooral de werkplek kan zo een echte "pijnval" worden. Tijdens de werkuren gaat ons lichaam verschillende uitdagingen aan: door voortdurend te zitten of te staan, een slechte houding op het bureau of eenzijdige bewegingen.

De spieren in het gebied van de wervelkolom of de nek worden enerzijds niet genoeg belast en anderzijds overbelast door incorrecte houdingen. Het doel van de rugspieren is de rug te ondersteunen en voor gezonde beweging te zorgen. Slappe of eenzijdig belaste spieren raken gespannen. Het gevolg: onaangename spanningen in de rug, schouders of nek. Deze symptomen kunnen zich ontwikkelen tot lage rugpijn - in ernstige gevallen tot een hernia, meestal in de lumbale wervelkolom of tussen de halswervels. Met een hernia verliezen de tussenwervelschijven hun schokdempende functie. De oorzaak kan een leeftijdsgebonden slijtage zijn, maar ook te veel of incorrecte belasting. Ook genetische factoren spelen een rol. 

Iedereen moet zijn rugzak dragen 

Soms nemen we te veel op ons of geven anderen ons teveel. Bij stress of emotionele stress trek je onwillekeurig je hoofd in en je schouders op. De krampen en de spanning kunnen vervolgens tot pijn in de rug leiden.

squash-rugpijn.jpg

Sommige sporten zoals squash kunnen tot rugpijn leiden
Geen sport of de verkeerde sport

Tegenwoordig bewegen veel mensen te weinig, zodat de spieren slap worden en rugpijn het gevolg is. Maar te veel van het goede is ook niet goed voor de rug. Sport met veel abrupte veranderingen van richting en stop-and-go-bewegingen, zoals tennis of squash, belasten je rug. Echter, ook een overmatige kracht- of looptraining kan pijn in de rug veroorzaken.

Ineens is het er: een verschot

Een andere reden voor de lage rugpijn is een verschot met plotselinge, stekende pijn in het gebied van de lumbale wervels. Meestal wordt dit begeleid door de daaropvolgende beperkte mobiliteit van de onderrug. De pijn verdwijnt echter ook weer snel. De oorzaken van een verschot zijn er veel, bijvoorbeeld:

  • Schokkerige bewegingen
  • Onjuiste belasting of overbelasting
  • Spanningen
  • Ongevallen
  • Kou

Andere oorzaken van pijn in de rug

  • Osteoporose - bij deze aandoening neemt de botdichtheid af en wordt het bot afgebroken
  • Artrose (degeneratieve gewrichtsziekte) - in dit geval verliest het gewrichtskraakbeen elasticiteit en dus de bufferfunctie voor de gewrichten
  • Een ziekte van de interne organen

Heb je last van aanhoudende rugpijn die eventueel verergert na verloop van tijd, zoek dan je huisarts op voor een grondig onderzoek.

Lees op de volgende pagina meer over "Symptomen & diagnose".