Skip to main content
Hoofdpijn

Vormen van hoofdpijn

Er zijn vele verschillende vormen van hoofdpijn, zoals b.v. spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Lees hier meer over de oorzaken, symptomen en de behandeling van hoofdpijn. 

Spanningshoofdpijn? Een bonken in je hoofd?

De meest voorkomende vorm van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Mensen die lijden aan spanningshoofdpijn melden vaak bonkende, trekkende of persende pijn aan beide zijden van het hoofd of in het voorhoofd.

Veel patiënten voelen ook een beklemmende pijn. In tegenstelling tot migraine is er bij spanningshoofdpijn geen sprake van misselijkheid en overgevoeligheid. Spanningshoofdpijn wordt niet erger als je beweegt. 

Spanningshoofdpijn of migraine?

Je arts kan het beste bepalen welke vorm van hoofdpijn je hebt. De migrainetest kan je alvast helpen om enig uitsluitsel te krijgen.

Spanningshoofdpijn: Vele verschillende oorzaken

Hoewel spanningshoofdpijn veel voorkomt, weten we nog steeds niet hoe hij precies veroorzaakt wordt. De pijn kan naar aanleiding van een specifieke oorzaak of ook zonder aanwijsbare reden optreden.

Wat kan je doen?

Hoofdpijn kan je aanpakken. PERDOLAN® Compositum is een pijnstillend en koortswerend middel. PERDOLAN® Compositum is een sterk alternatief met 3 actieve stoffen: twee pijnstillers (paracetamol en acetylsalicylzuur) in combinatie met cafeïne, waardoor het effectief werkt tegen hoofdpijn en migraine.

In ieder geval is het raadzaam om rust en ontspanning als prioriteit te stellen. Soms kan deze vorm van hoofdpijn worden overwonnen zonder medicijnen. Wat je kan doen tegen spanningshoofdpijn en hoe je de pijn kan voorkomen, vind je op: Wat helpt tegen hoofdpijn?

Clusterhoofdpijn - eenzijdig en ondraaglijk

Zonder duidelijke reden is hij er ineens: clusterhoofdpijn, ook bekend als Bing Horton-syndroom. Stekend, borend en vrijwel ondraaglijk. Clusterhoofdpijn is een ernstige vorm van hoofdpijn en kan zelfs intenser zijn dan migraineaanvallen. De pijn komt altijd aan één zijde voor - achter het oog of aan de slaap - en wordt begeleid door waterige en bloeddoorlopen ogen en een loopneus. Veel patiënten zweten ook in het gezicht.

De clusterhoofdpijn komt periodiek voor

Clusterhoofdpijn komt vaak periodiek voor, vooral in het voorjaar en in de herfst. Aangenomen wordt dat het biologische ritme - de interne klok - ontregeld is. Een andere oorzaak zou een ontsteking van verwijde bloedvaten in de hersenen kunnen zijn.

Diagnose clusterhoofdpijn: wat je kunt doen 

Clusterhoofdpijn moet altijd worden onderzocht door een arts.

Wist je al....

Dat spanningshoofdpijn en migraine tegelijkertijd kunnen optreden? Veel patiënten hebben niet alleen last van spanningshoofdpijn, maar ook van andere vormen van hoofdpijn.