Skip to main content
Spanningspijn

Gespannen spieren: symptomen herkennen

Spanningspijn is vaak een trekkende pijn die kan uitstralen naar de rug of de armen. Spierspanning komt voor wanneer de spieren verharden en bewegen zonder pijn niet meer mogelijk is. 

Symptomen van gespannen spieren: uitstralende pijn

studeren-spanningspijn.jpg

Jonge man studeert en lijdt onder spanningspijn door stress en foute belastingen van de spieren.
Verschillende spieren, banden en pezen worden tegelijkertijd gebruikt bij bewegingen met hoofd, nek en schouders. Als de spieren te lang gespannen zijn - bijvoorbeeld door onjuiste belasting of mentale stress – kunnen ze hun normale elasticiteit verliezen en verharden. Het gevolg: trekkende pijn door spanningen die kan uitstralen naar de rug of de armen en in de meeste gevallen kan leiden tot verminderde mobiliteit. Ook doorbloedingsstoornissen in de armen en handen kunnen een gevolg zijn van langdurige nek- en schouderpijn. Dit voel je door tintelingen.

Diagnose door de dokter

Raadpleeg je arts wanneer je denkt last te hebben van gespannen spieren. Hij zal je enkele vragen stellen en bij zeer sterke, pijnlijke spierkrampen zal hij een oppervlakte-elektromyografie of X-ray uitvoeren, waarbij de elektrische spieractiviteit gemeten wordt. Hiervoor worden elektroden op het pijnlijke gebied geplakt. Is de oorzaak eenmaal vastgesteld, kan een gerichte behandeling bepaald worden.

Wist je dat...

Kunnen spieren korter worden? Sommige mensen zeggen dat spieren door spanningen korter kunnen worden. Spieren kunnen eigenlijk niet korter worden, wel worden ze onbeweeglijker en door incorrecte krachttraining aanzienlijk sterker aan een kant (spieronevenwichtigheid) wat kan leiden tot een slechte houding en beperkte mobiliteit.

Lees op de volgende pagina meer over "Behandeling & preventie".