Skip to main content
Verkoudheid en koorts

Verkoudheid - de "banale" infectie

Een kriebel in de keel, drukkende pijn in het hoofd, misselijkheid en vermoeidheid - een verkoudheid is in aantocht. Een verkoudheid is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen.

Verkoudheidsvirussen zijn overal

Verkoudheidsvirussen komen we in ons alledaagse leven overal tegen - we komen voortdurend met ze in aanraking. Door middel van kleine druppeltjes die bij het niezen of hoesten ontstaan, springen de virussen van de één naar de ander. Ze liggen op de loer op deurknoppen, telefoons, handdoeken en natuurlijk ook in de lucht. Daar blijven ze urenlang actief. 

Meestal bereiken de virusdruppels via de handen het gezicht van de nieuwe gastheer of -vrouw, en van daaruit komen ze in de neus terecht. Regelmatig handen wassen wanneer je verkouden bent is daarom een zinvolle maatregel om besmettingsgevaar te verminderen. Wat je ter voorkoming of bij het naderen van een verkoudheid kunt doen, lees je op Verkoudheid - wat te doen?

Niet iedereen die in aanraking komt met verkoudheidsvirussen wordt ook automatisch ziek. Is echter het immuunsysteem verzwakt of wordt het virus niet door het lichaam herkend, hebben de ziekteverwekkers vrij spel.

Deskundigen noemen een verkoudheid een banale infectie. De ziekte is onaangenaam, maar meestal niet gevaarlijk. 

lopende-neus.jpg

Vrouw heeft een lopende neus door verkoudheid
Verkoudheid of griep?

„Ik heb een griep!" hoort men vaak, ook wanneer de patiënt een verkoudheid heeft. Voor de meeste mensen is het moeilijk om beide aandoeningen te onderscheiden. Beide ziekten worden vaak begeleid door een loopneus, hoesten en keelpijn. In tegenstelling tot een verkoudheid wordt de "echte" griep echter alleen veroorzaakt door specifieke influenzavirussen, terwijl de gewone verkoudheid wordt veroorzaakt door verschillende virussen.

Een verkoudheid komt meestal langzaam en ongemerkt opzetten; een griep daarentegen plotseling. Op Verkoudheid - Symptomen vind je meer informatie over het verschil tussen een verkoudheid en de griep. Een echte griep wordt ook anders behandeld dan een verkoudheid.

 

Wist je dat...

Gemiddeld lijden mensen 2 tot 5 keer per jaar aan een verkoudheid. Kinderen kunnen hier 6 tot 10 keer per jaar mee te maken hebben.

Lees op de volgende pagina meer over "Oorzaken".