Skip to main content
Spanningspijn

Gespannen spieren: Oorzaken begrijpen

Het doel van de rugspieren is de rug te steunen en voor een gezonde beweging te zorgen. Verslapte of overbelaste rugspieren verkrampen gemakkelijk. Het gevolg: spanningspijn.

tablet-computer-spanningspijn.jpg

Jonge man kan spanningspijn krijgen door urenlang op tablet te werken
Plek des onheils: het kantoor

Voor de computer, aan de telefoon, in de vergadering: bijna 80% van de werkuren wordt zittend besteed. Dit is erg schadelijk voor het lichaam. Constant zitten is enorm belastend voor de gewrichten. Het lichaam reageert met spanningssymptomen die pijn kunnen veroorzaken.

Maar ook een slecht ontworpen werkplek of verkeerde bewegingen kunnen uiteindelijk leiden tot spanning en pijn. Naast rug- en nekpijn is er steeds vaker sprake van pijn in de onderarm, want zwaar werk met de computermuis kan lastige peesontstekingen veroorzaken.

Langdurig zitten, verkeerde houding, eenzijdige bewegingen

Tijdens de werkuren kampt ons lichaam met verschillende uitdagingen. Door voortdurend te zitten of te staan, een slechte houding aan het bureau of unilaterale bewegingen wordt ons spierstelsel, vooral in de rug of nek, enerzijds onderbelast, maar ook overbelast door een verkeerde houding.

Echter, niet alleen de werkplek is een 'pijnval'. Ook thuis en in de auto zitten we te veel. 

Een belasting op de schouders

Emotionele druk, stress, groepsdruk en overbelasting op het werk of in het gezin kunnen ook tot spanningen leiden.

Andere oorzaken van spanningen

  • Osteoartritis (degeneratieve gewrichtsziekte) - in dit geval verliest het gewrichtskraakbeen elasticiteit en dus de bufferfunctie voor de gewrichten
  • Osteoporose -  bij deze aandoening neemt de botdichtheid af en wordt het bot afgebroken
  • Misvorming van de wervelkolom (scoliose)
  • Tocht
  • Ongunstige slaaphouding

Wanneer de pijn tot metgezel wordt

Spanningspijn moet worden behandeld om te voorkomen dat de pijn erger wordt. Omdat de pijn veroorzaakt wordt door herhaalde of monotone bewegingen, een incorrecte houding, overbelasting en overgewicht worden spieren en gewrichten steeds meer belast. De ontwikkeling is meestal sluipend en wordt vaak jarenlang niet opgemerkt. Wat je daartegen kunt doen, lees je op Behandeling en preventie.

Lees op de volgende pagina meer over "Symptomen & diagnose".