Skip to main content
Rugpijn

Rugpijn – iedereen heeft er wel eens last van

Rugpijn is een serieus thema. Lagerugpijn komt zeer vaak voor. Van alle volwassenen heeft 15 tot 20% het laatste jaar lagerugpijn gehad. In zijn leven ervaart 50 tot 80% van de volwassenen minstens één episode van lagerugpijn.

Een eenvoudige aangelegenheid?

Hernia, spit, chronische lage rugpijn: hoewel rugpijn zo vaak voorkomt, is het geenszins een eenvoudige zaak. De klachten kunnen sterk variëren en zich op verschillende punten van de rug manifesteren (lees meer op Rugpijn - symptomen en diagnose). De oorzaken zijn divers, van spanningen in de spieren tot reumatische aandoeningen. Soms spelen meerdere oorzaken een rol. Meer informatie op Rugpijn – Oorzaken.

Rugpijn verlichten

beweging-rugpijn.jpg

Vrouwen treffen elkaar om bewegingsoefeningen tegen rugpijn te doen
Bijzonder milde tot matige pijn kan in de acute fase door pijnstillers uit de apotheek behandeld worden. Geneesmiddelen kunnen de pijn verlichten en ontstekingen remmen.

Sommige oefeningen kunnen dit ondersteunen. Daarnaast zijn er een aantal maatregelen om rugpijn te voorkomen. Lees de tips die we voor je hebben samengesteld: Wat helpt tegen rugpijn?

Wist je dat....

Rechtop lopen is de ware oorzaak van rugpijn. Lopen en tegen de zwaartekracht ingaan is een eeuwige evenwichtsoefening - en een heleboel werk voor de wervelkolom. De spieren, pezen en ligamenten helpen hierbij. Echter, deze blijven alleen in vorm als je ze regelmatig gebruikt en je beweegt.

Lees op de volgende pagina meer over "Oorzaken".