Skip to main content
Tips voor koorts bij kinderen
Teaser produkte kinder

Welke PERDOLAN® en PERDOPHEN® pijnstillers kunnen mijn kind helpen bij het verzachten van pijn en koorts?

Tips voor de behandeling van koorts bij kinderen

Koorts is een van de meest voorkomende redenen waarom ouders met hun kind naar de dokter gaan. Samen met de koorts neemt ook de bezorgdheid van ouders toe. Hoewel zuigelingen hoge koorts verrassend goed tolereren, moet de koorts worden verlaagd zodra je merkt dat je kind uitgeput raakt.

Wanneer spreken we van koorts bij kinderen?

kinderen-onderhemd.jpg

Kinderen dragen onderhemdjes en spelen met elkaar
Wanneer de lichaamstemperatuur boven 38 graden Celsius (gemeten in het rectum) stijgt, spreken we van koorts. Van hoge koorts wordt gesproken wanneer de lichaamstemperatuur boven 39,5 graden Celsius stijgt. Koorts is een afweerreactie van het immuunsysteem van je kind met het doel de ziekteverwekkers te bestrijden. Het lichaam van jonge kinderen reageert vaker met koorts dan het lichaam van een volwassene. Ouders moeten echter opletten wanneer het kind al in de ochtend onder een hoge temperatuur lijdt.

Wanneer steekt koorts de kop op?

Kinderen en vooral baby's zijn zeer gevoelig voor koorts. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Deze zijn bijvoorbeeld:

  • Infecties zoals oorontstekingen, griep, amandelontsteking of kinderziektes
  • Reactie op een vaccinatie
  • Andere redenen, zoals een zonneslag of huidziekten

Zo kun je de koorts verlagen

Koortswerende middelen kunnen je kind helpen bij koorts en/of pijn. Controleer of het medicijn dat je hierbij gebruikt antipyretische, analgetische of anti-inflammatoire eigenschappen bezit. Afhankelijk van de leeftijd zijn naast siropen ook tabletten of zetpillen geschikt. Met de volgende tips kun je de koorts nog beter verlichten:

  • Houd de temperatuur van de ruimte laag, ventileer goed en zorg dat de kamers niet te warm zijn
  • Lichte kleding en dunne dekens voorkomen dat de lichaamstemperatuur onnodig stijgt.
  • Zorg ervoor dat je kind veel drinkt; bijvoorbeeld lauwe thee, water en verdunde vruchtensappen
  • Controleer regelmatig de temperatuur van je kind

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Helpen de normale middeltjes niet, neem dan contact op met je arts. Houdt de koorts gedurende meerdere dagen aan of vermoed je een ernstige ziekte, dan is het noodzakelijk om je kind door een arts te laten onderzoeken. Ook bij vlagen van koorts of terugkerende koorts is een bezoek aan de dokter zeker aan te raden. Lees hierover meer op: Mijn kind is ziek - wanneer naar de huisarts? 

Lees op de volgende pagina meer over "Wanneer raadpleeg je best een dokter?".