Skip to main content
Pijnstillers en koortsremmers

Ibuprofen

Ibuprofen behoort tot de klasse van de niet-steroïdale ontstekingswerende geneesmiddelen. Ibuprofen wordt aanbevolen bij de symptomatische behandeling van pijn en koorts, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijnrugpijn, gewrichtspijn of spanningspijn zoals rheumatoïde arthritis.
Ibuprofen werkt pijnstillend en koortswerend. Zelfs bij een relatief lage dosis vermindert ibuprofen de pijn en de zwelling ten gevolge van een ontsteking. Bij gebruik van hogere dosissen remt het ook doeltreffend de ontsteking. Het gebruik van ibuprofen wordt afgeraden voor mensen met zweren van maag of twaalfvingerige darm, en voor mensen die allergisch zijn voor salicylaten of niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen.
Het gebruik van ibuprofen is gecontraïndiceerd bij borstvoeding of zwangerschap. In dit geval zal men eerder opteren voor een pijnstiller op basis van paracetamol. Vraag steeds advies aan uw arts of apotheker voordat u een geneesmiddel inneemt tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding.

Ibuprofen + lysinaat voor volwassenen

Het gamma bevat ook enkele pijnstillers op basis van ibuprofen: PERDOFEMINA®. Dit geneesmiddel bevat ibuprofen in de vorm van een lysinaatzout. Ibuprofenlysinaat is beter oplosbaar in water dan ibuprofen, waardoor het geneesmiddel sneller wordt opgenomen in het lichaam en bijgevolg sneller pijnstilling zal brengen. Dankzij het lysinaat wordt de ibuprofen al vanaf 10 minuten na inname door het lichaam geabsorbeerd. Zo zorgt deze combinatie voor een snelle pijnverlichting.

Ibuprofen (met en zonder lysinaat) is zowel vrij verkrijgbaar als op voorschrift. Voor de behandeling van pijn bij volwassenen volstaat 200 tot 400 mg per keer, tot 3 maal per dag (maximaal 1,2 gram per dag). De pijnstiller met lage dosering kan vrij van voorschrift worden gekocht. Bij het behandelen van een ontsteking bij volwassenen gebruikt men vaak een iets hogere dosering. Deze behandeling staat onder toezicht van een arts en deze hoeveelheid ibuprofen is dan ook voorschriftplichtig.

Ibuprofen voor kinderen

Naast paracetamol kan ook ibuprofen gebruikt worden voor de behandeling van koorts en pijn bij kinderen. Ibuprofen vermindert namelijk de pijn, koorts en zwelling ten gevolge van een ontsteking. Wanneer beslist wordt ibuprofen toe te dienen aan kinderen, dan dienen echter wel volgende voorzorgsmaatregelen in acht te worden genomen:

  • De dosis Perdophen Pediatrie suspensie is afhankelijk van het lichaamsgewicht van het kind, deze kan je terugvinden in de bijsluiter of op de buitenverpakking van de siroop. De totale maximale dagelijkse dosis is 20-30 mg ibuprofen per kg lichaamsgewicht verdeeld over 3-4 afzonderlijke toedieningen.
  • Schud de fles voor gebruik. Voor een precieze dosering bevat de verpakking een gegradueerd maatbekertje.
  • Ibuprofen niet toedienen aan kinderen met diarree of dehydratatie en aan kinderen met nierinsufficiëntie of windpokken
  • Gebruik ibuprofen niet bij kinderen jonger dan 6 maanden of met een lichaamsgewicht onder 5 kg. De klinische ervaring is bij deze groep te beperkt.

Als dit geneesmiddel voor meer dan 3 dagen is vereist, of als de symptomen erger worden, moet een arts worden geconsulteerd.