Skip to main content
Spanningspijn

Spanningen – pijn in de nek en schouders

Mensen zijn geschapen om te bewegen. Tegenwoordig zitten we echter veel te veel. Op het werk, in de auto, voor de TV. Het resultaat: een gespannen nek en gespannen schouders. 

Gespannen spieren: een typische klacht in de moderne wereld

computer-spanningspijn.jpg

Vrouw werkt geconcentreerd op de computer en kan zo spanningspijn krijgen
Wie gedurende een aantal uren geconcentreerd voor de PC zit, lang met de auto onderweg is en dan nog 's avonds op de bank voor de TV een eenzijdige houding aanneemt, loopt het risico dat de spieren samentrekken en verharden. Ongetrainde spieren die eenzijdig belast worden, verkrampen en verkorten. Bloedvaten, die de spieren van zuurstof en voedingsstoffen voorzien en metabolische afvalproducten zoals melkzuur wegvoeren, trekken samen. De spieren "verzuren''en zijn gevoeliger voor pijnprikkels.

Redenen voor spierspanning

Spierspanning wordt dus beschouwd als een gevolg van spanning. Want eigenlijk is de mens gemaakt voor een zogenaamde "Hit and Run" - "aanvallen en weglopen." De benodigde spanning van de spieren blijft behouden, zelfs als je nauwelijks beweegt en een eenzijdige houding aanneemt. Maar ook overbelasting, een verwonding of mentale stress kunnen bronnen van spanning zijn. Door de resulterende nek-, schouder-, of hoofdpijn neem je onbewust een beschermende houding aan die de spanning nog kan verergeren.

Met name de nek- en schouderspieren zijn vaak het slachtoffer. Hoewel spanningen in andere delen van het lichaam ook voorkomen, gebeurt dit veel minder.

Zelfs kleine dingen kunnen helpen

Doe rekoefeningen achter je bureau, neem de trap in plaats van de lift, ga staan tijdens een gesprek in plaats van zitten, plaats de printer aan de andere kant van de kamer – dit zijn slechts enkele tips om meer beweging in te bouwen in het dagelijks leven. Wat je verder nog kunt doen tegen samentrekking, met name preventief, kun je lezen op Behandeling en preventie. Bij acute pijn kunnen pijnstillers uit de apotheek helpen.

Wist je dat...

Wat betekent spiertonus? De spiertonus verwijst naar de spanningstoestand van de spieren. Als de spieren langer gespannen en pijnlijk zijn, spreekt men van gespannen spieren.

Lees op de volgende pagina meer over "Oorzaken".