Skip to main content
Rugpijn

Wat helpt tegen rugpijn?

Behandeling en preventie

Rugpijn is vaak te wijten aan een gebrek aan lichaamsbeweging of een verkeerde houding. Warmte, meer beweging, preventieve oefeningen of pijnstillers kunnen ook helpen om rugpijn te verlichten.

Preventie: bewust bewegen in het dagelijks leven

Voorkom rugpijn door bewuste bewegingen te maken. Houd ook in het dagelijks leven rekening met je "houding":

  • Correcte zithouding: Houd de wervelkolom bij het zitten rechtop en plaats beide voeten op de grond.
  • Correct opstaan: Vermijd te diepe en zachte stoelen waarbij opstaan bijzonder moeilijk is.
  • Correct tillen en dragen: Besteed aandacht aan zachte bewegingen. Draag spullen zo dicht mogelijk bij het lichaam en verspreid, zo mogelijk, het gewicht gelijkmatig over beide zijden van het lichaam.
  • Correct buigen: Hurk in een lichte stappositie en met een rechte rug. Duw je rustig op de dijen af bij het opstaan.

Uit voorzorg: meer beweging op kantoor

In plaats van alleen te communiceren via mail of telefoon, kun je ook persoonlijk naar collega's toe lopen. Let tussendoor altijd op de juiste houding voor de PC en doe rekoefeningen.

Sport en fysiotherapie

fietsen-rugpijn.jpg

Manner rijden met hun fiets in de bergen om rugpijn te voorkomen
Het versterken van de buikspieren ondersteunt een rechte houding en voorkomt rugpijn. Speciale oefeningen voor een gezonde rug kunnen de pijn ook voorkomen of verlichten. Goed voor de rug zijn ook zwemmen - vooral de rugslag -, fietsen of wandelen. In principe geldt voor alle sporten: vóór het sporten de spieren opwarmen en stretchen.

Massage kan helpen gespannen spieren te ontspannen en kan dus de pijn tegengaan. Ook acupunctuur kan helpen om pijn te verlichten. Fysiotherapie is bijzonder waardevol, omdat je actief deelneemt aan de therapie.

Medische behandeling

Gebruik voor acute, diepe rugpijn geen pijnstillers voor langere tijd. Maar, voor een korte behandeling kan je met pijnstillers op basis van paracetamol of ibuprofen verlichting verkrijgen. Paracetamol is o.a. opgenomen in de voorschriftvrije pijnstiller PERDOLAN®.